| Hakkımızda

Kutbay BENNİ kendi adıyla KUTBAY BENNİ Hardaliye firmasını 2005 Yılında Kurmuştur.

Projemizin amacı, 500 yıllık geleneksel enerji içeceğini  yeni kuşaklarla buluşturmaktır.  Gıda mevzuatına uygun, kontrollü ve standart ürünümüzün üretimini gerçekleştirmek ve bölgedeki bağlarını teşvik ederek kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturmaktır. Üzümü sanayi ile buluşturarak tarım sanayi entegrasyonunu sağlayarak, istihdama katkıda bulunmaktır. Birkaç yüz yıldan beri yerel olarak üretilen sağlıklı içeceği tüketicilere sunmaktır. Ayrıca  Hardaliyeyi milli bir içecek markası haline getirmektir.

Ürünlerimiz KUTBAY BENNİ markası adı altındadır.

Dünyanın bağcılık için en elverişli kuşağı üzerinde, asmanın gen merkezlerinin kesiştiği ve ilk kez kültüre alındığı coğrafyanın merkezinde yer alan ülkemiz, çok eski ve köklü bir bağcılık kültürü ile zengin bir asma gen potansiyeline sahiptir. Anadolu, Trakya; üzümün ve onun en önemli ürünü olan şarabın iki üç vatanından biridir. Ülkemizin en eski ve en köklü bağları ve şarapları Trakya yöresindedir. Osmanlı döneminde bağlar diyarı olarak bilinen Kırklareli, sayısız bağları ve üzümleri ile ünlü bir kentti. Daha sonra çeşitli nedenlerle bağ alanlarında önemli azalmalar oldu.

Ülkemiz, dünyada 560.000 hektar bağ alanı ile dördüncü, 3.650.000 ton üzüm üretimi ile beşinci sıradadır. Ülkemiz tarım alanlarının % 2’si bağ-bahçe, bağ-bahçe tarımı yapılan alanların ise %16.3’ü bağlardan oluşmaktadır. Üzüm ve üzüm mamullerinin dış satımından sağlanan gelir toplam dış satım gelirimizin % 1’ine karşılık gelmektedir.

Kırklareli’nde 2010 yılı verilerine göre (İl Tarım Müd.) 632 hektar bağ alanı mevcut olup tüm tarım alanlarının %0,23’ünü oluşturmaktadır. Cardinal, Hamburg misketi, Cabarnet, Alphonse, Merlot ve az miktarda diğer çeşitlerden oluşmaktadır. Kaliteli hardaliye için en uygun üzüm çeşitleri Papazkarası, Pamit ,Yapıncak,Cabarnet ve Merlottur. Son yıllarda İl Özel İdaresinin desteği ve İl Tarım Müdürlüğü’nün projelendirmesiyle İlimizde bağcılık önem kazanmış ve bağ ekiliş alanlarında artışlar meydana gelmiştir. Bu artışlara paralel olarak, İlimize ait olan üzüm şırasının hardal ile konserve edilmesi sonucu üretilen, kendine has tat ve kokulu, alkolsüz, eski bir içecek olan HARDALİYE de önem kazanmıştır. Geleneksel anlamda HARDALİYE belli köylerde belli kişiler tarafından kendilerinin, eş ve dostlarının kısıtlı tüketimleri veya misafirlerine ikramları için üretilmektedir. Bu durum günümüzde biraz değişmekle birlikte üretim yine evlerde kontrolsüz, gıda mevzuatına uygun olmayan şartlarda, kayıtsız bir nevi merdiven altı üretim şeklinde sürdürülmektedir. HARDALİYE’ye ilgi ve alaka  giderek büyümektedir. Maalasef tüketiciler pazarda her zaman, aynı standartta, gıda güvenliği sağlanmış, etiketlenmiş, muhatabının belli olduğu ürünü bulamamaktadır. Evlerde küçük çapta yapılan üretimlerde ürün korunamamakta, dış pazarlara açılamamakta, tanıtımı ve reklamı yapılamadığından MİLLİ BİR İÇECEK durumuna gelememektedir. Böylesine özel ve bize özgü olan bu içeceğin,  mutlaka yaygınlaştırılarak, üretimine önem verilmesi, yurt içi ve yurt dışında tanıtımının sağlanması gerekmektedir.

Hakkımızda

Kutbay BENNİ kendi adıyla KUTBAY BENNİ Hardaliye firmasını 2005 Yılında Kurmuştur.

Projemizin amacı, 500 yıllık geleneksel enerji içeceğini  yeni kuşaklarla buluşturmaktır.  Gıda mevzuatına uygun, kontrollü ve standart ürünümüz&u...

Sosyal Medya

Sosyal medya hesaplarımız:




Bizi Takip Edin !

Haberdar Ol



Bildirimlere katılarak en son ürünlerimizden ilk siz haberdar olun.